Björkö Friskola

Björkö friskola Björkö friskola

Björkö Friskola med waldorf- och ekologiinriktning ligger på en vacker naturtomt ut mot sjön Roxen. Skolans nybyggda hus utgörs av tre klassrumspavilljonger, en värmecentral och ”Kulturarenan”, som innehåller gymnastiksal/aula med scen, verkstäder och undervisningslokaler.

Den genomgående konstruktionsprincipen på skolan bygger på massivträelement i väggar, mellanbjälklag och tak. På insidan är träelementen av hyvlad gran behandlade med en transparent bivaxlasyr på hartsgrund, som framhäver träets karaktär. Det levande formspråket, som präglar den arkitektoniska utformningen, är stimulerande för skolans pedagogik. Här visar träet som byggmaterial sin mångsidighet: det kan synliggöra kraftspelet i olika konstruktioner, och det kan ge en mjuk och vacker stämning i de olika skolsalarna.

 

 

  • Byggherre: Skolans Fastighetsbolag
  • Byggår: 1999, 2003 och 2007
  • Yta: 1488 m2
  • Ort: Ljungsbro, Linköping
  • Medverkande: Arkitekt: Steen Kristiansen Medarb: Håkan Zätterlund Färgsättn: Matz Wilzén

e-post: info@asmussens.se

© Erik Asmussens stiftelse 2015 | Logga in